Slimme verlichting is duurzame verlichting
Wat is ‘slimme verlichting’? Een eenvoudige vraag met een complexer antwoord dan vaak gedacht wordt. En tegelijkertijd actueler dan ooit. Als elektrotechnisch installatiebedrijf willen wij u in dit artikel meer vertellen over wat wij slimme verlichting noemen. Uw lichtplan heeft namelijk invloed op uw energieverbruik en dus op uw kosten. Helaas in deze tijd meer dan ooit. Waar moet u op letten en wat kunt u mogelijk besparen?
Slimme verlichting
In ons vorige artikel met 4 tips om te verduurzamen op kantoor schreven we al dat ‘licht uit’ de beste besparing is. Met slimme verlichting zorgt u dat dat zoveel als mogelijk het geval is. Daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie zijn hierbij de sleutelwoorden.
Bij onze lichtoplossingen gaan we tegenwoordig standaard uit van LED-verlichting. Naast de hieronder beschreven toepassingen, is de overstap van conventionele lampen naar LED-lampen de eerste no-brainer. Niet alleen branden ze met een veel lager wattage, ze gaan ook nog eens veel langer mee waardoor u ook nog eens op onderhouds- en vervangingskosten bespaart. Een halogeenlamp brandt ongeveer 2.000 uur. LED-lampen tot wel 50.000 uur. LED-lampen branden dus tot wel 25 keer zo lang.
Daglichtregeling
Bij daglichtregeling, ook wel DLR genoemd, gaat het om een elektronische oplossing. Dit systeem zorgt voor een optimale lichtopbrengst met minimaal energieverbruik. De lichtintensiteit, en dus sterkte, past zich namelijk aan aan het lichtniveau in de te verlichten ruimte. Het natuurlijk aanwezige licht dat via ramen en/of een dakkoepel binnenkomt, wordt ‘bijgelicht’ tot het gewenste niveau. Er komt zo min mogelijk licht bij. U bespaart dus maximaal op uw energieverbruik.
Stel u voor dat u op kantoor zit en de zon begint te schijnen op een verder bewolkte dag. Zonder DLR-systeem wordt het binnen vooral veel lichter. Het licht staat immers aan en er komt licht van buiten bij. Terwijl dat niet nodig is, want er is al genoeg licht. Dat is namelijk afgestemd op normaal gebruik van de ruimte en ingesteld op een ‘gemiddelde’ situatie.
Met DLR voorkomt u dit en bespaart u energie. De sterkte en intensiteit van het licht wordt namelijk voortdurend gemeten met een lichtsensor. Als het systeem meet dat de lichtintensiteit toeneemt - het wordt immers lichter buiten - stelt de daglichtregeling het lichtniveau bij en daarmee bespaart u direct energie. Dit leidt gemiddeld tot een besparing van 25 - 35% lichtgebruik.
Aanwezigheidsdetectie
Naast de zojuist besproken daglichtregeling kunt u ook aanwezigheidsdetectie toepassen waarmee u dubbel voordeel behaalt. Het licht is alleen echt aan als er iemand aanwezig is. De rest van de tijd brandt het op een sterkte die gewenst is. Vaak is 20% al voldoende.
Met aanwezigheidsdetectie lijkt het gebouw van een afstand verlicht terwijl het op lage intensiteit kan branden. Goed voor de veiligheid. Zodra iemand dichter bij het gebouw komt, bijvoorbeeld op een verlaten industrieterrein, zal de verlichting vanzelf naar normaal niveau schakelen.
Wat levert de besparing op: twee voorbeelden
Om een indicatie te geven van de mogelijke besparing beschrijven wij kort twee cases uit onze praktijk. Deze besparing is dus zelfs nog exclusief het overstappen van conventionele naar LED-verlichting. Iets dat op zichzelf vaak al een enorme besparing oplevert.
Het eerste voorbeeld gaat over een mkb-bedrijf op een bedrijventerrein. Met aanwezigheidsdetectie en bewegingssensoren hebben wij een lichtplan gerealiseerd waarbij de buitenverlichting op slechts 20% van het oude niveau brandt als er niemand in de buurt is. Zodra beweging in de buurt wordt gedetecteerd, schaalt de verlichting onmiddellijk op naar 100%. Als het niet meer nodig is, gaat de verlichting terug naar 20%. Met dit systeem is het ook vaak mogelijk om licht eerder op de avond te verminderen en later in de ochtend op normaal niveau te brengen. Dat levert dus nog een extra besparing op.
Het tweede voorbeeld gaat over een ziekenhuis waar ook in de nacht gewerkt wordt. Niet alleen aan de buitenkant van het gebouw werkt detectie daar erg goed en besparend. Voor de veiligheid en het gevoel van veiligheid is het voor de medewerkers binnen ook van groot belang dat zij niet te veel in het donker zitten en lopen. In de vaak lange gangen valt veel winst te behalen door het gemiddelde lichtniveau te verlagen en door detectie het niveau op het juiste moment te verhogen. Maar uiteraard alleen als er gebruik van wordt gemaakt.
In beide gevallen is de besparing in de lichtkosten bij deze twee voorbeelden, nadat we de installaties hadden aangepast, zo’n 50%. Kortom: zeer de moeite waard.
Concept Elektro is uw adviseur en installateur
Concept Elektro installeert al vele jaren energiebesparende installaties bij bedrijven en particulieren. Wij zijn goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en wat dit kan betekenen voor uw verbruik. Oplossingen zijn er in vele soorten en maten. Een slim lichtplan maakt daar onderdeel van uit. Voor het beste advies komen wij graag vrijblijvend bij u langs. Ons vakgebied ontwikkelt zich steeds verder en dat zal zo blijven. Alleen door de ontwikkelingen op de voet te volgen, kunnen wij zorgen dat we u nu en straks goed adviseren en de juiste oplossingen bieden. Want we hebben nog een lange weg te gaan om met elkaar energieneutraal te zijn in 2050.
Als u, of uw bedrijf, op het punt staat te investeren in energiebesparing, neem dan contact met ons op.
Wij helpen u graag de juiste keuzes te maken.